Cele mai bune filme despre al Doilea Război Mondial

Cel de-al Doilea Razboi Mondial reprezinta un pivot pentru istorie, o catastrofa care a provocat 60 de milioane de morti de-a lungul planetei. Evident, un astfel de traumatism a hranit decenii de cinema si iata care sunt cele mai bune filme despre al Doilea Razboi Mondial pentru a intelege mai bine aceasta perioada.

Dunkirk (2017). Al doilea Razboi Mondial din privinta soldatului. Evident, punctul de vedere al miloanelor de persoane chemate – si adesea moarte – pe campul de lupta, este omniprezent pe marele ecran. In urma cu 20 de ani era lansat filmul Save Private Ryan insa, filmul care ne-a impresionat cel mai tare este unul recent, Dunkirk al lui Cristopher Nolan.

Come and See (1985). Un alt film impresionant despre razboi, o alta capodopera. Filmul lui Elem Klimov a fost lansat in anul 1985 si are in comun cu cel al lui Nolan faptul ca a reusit sa isi indeplineasca ambitiile marete. In Come and See razboiul este expus din punctul de vedere al unui copil, confruntat cu atrocitatile fortelor germane in Belorusia. Chipul sau este din ce in ce mai marcat de oroarea conflictului: cadavre ingramadite in apropierea unui granar, civili arsi de vii…razboiul este filmat asa cum este: plin de sange.

The Great Dictator (1940). The Great Dictator este un film de razboi al carui filmare a inceput inainte ca SUA sa intre in razboi si care a contribuit la sensibilizarea opiniei americane cu privire la razboiul care debuta in Europa. In The Great Dictator, Charlie Chaplin pune in scena personajul lui Charlot care a avut parte de perioada sa de glorie si un dictator in mod explicit bazat pe Hitler care nu are nimic amuzant. Mai trebuie sa spunem ca discursul final este unul din cele mai frumoase din istoria cinematografiei? Chaplin, vedeta filmelor mute, ia in sfarsit cuvantul. Un monolog al unei umanitati care isi doreste un singur lucru, pace.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?